Mededeling

Let op! Tijdens de bouwvak zijn de betoncentrales beperkt geopend.
Bel ons om te overleggen wat er mogelijk is!

close
Contact

Zekerheid over waneer uw bestelling wordt geleverd?

Bel ons tijdens werkdagen

0582224423

Kan schuimbeton tegen regen?

Schuimbeton is een veelzijdig bouwmateriaal met een grote populariteit in de bouwsector. Deze lichtgewicht en isolerende beton variant, samengesteld uit cement, water en schuim, wordt vaak gebruikt in funderingen, vloeren en daken. Maar kan schuimbeton eigenlijk wel goed tegen regen? In dit artikel ontdek je hoe het product zich verhoudt tegen vocht, vorst en regen en leer je de eigenschappen van schuimbeton kennen. 

Wat is schuimbeton? 

Schuimbeton is een mengsel van cement, water, zand en een schuimmiddel. Het resultaat is een lichtgewicht beton dat door zijn luchtige structuur uitstekende thermische isolatie biedt en enorm duurzaam is. Door de toevoeging van het schuimmiddel ontstaat er een cellulaire structuur, wat betekent dat het beton veel kleine luchtbelletjes bevat. Deze luchtbelletjes maken het beton niet alleen lichter, maar geven het ook zijn isolerende eigenschappen. Zowel de kruipruimte, bodem en nieuwe schuimbetonvloer worden hiermee geïsoleerd. 

Bij BetonDirekt spreken we uit ervaring als we zeggen dat schuimbeton vaak wordt gebruikt voor toepassingen zoals vloerisolatie, dakisolatie en het opvullen van ruimtes. Het energiebesparende materiaal, tot wel 20 procent op jaarbasis, zorgt ook nog eens voor een warm binnenklimaat. Wanneer u schuimbeton gaat bestellen voor in uw woning, kunt u rekenen op een hoger energielabel. Dit komt doordat de isolatiewaarde verbetert als u uw ondervloer of fundering opvult met schuimbeton. 

Waterabsorptie en weerbestendigheid van schuimbeton

Een belangrijk aspect van elk bouwmateriaal is hoe het reageert op water en vocht. Schuimbeton heeft een open celstructuur, wat betekent dat het tot op zekere hoogte water kan absorberen. Echter, door de aard van het materiaal en de manier waarop het wordt aangebracht, heeft beton schuim de neiging om water snel te laten weglopen in plaats van het op te nemen. Dit maakt het minder gevoelig voor schade door water in vergelijking met sommige andere bouwmaterialen. Wanneer er veel water op het oppervlak terechtkomt, kunnen er wel beschadigingen optreden. Het schuimbeton kan dan worden ontmengt. 

Schuimbeton in combinatie met regen en vorst

Het is belangrijk te weten dat schuimbeton op zichzelf niet volledig waterdicht is. Bij langdurige blootstelling aan zware regenval kan het water opnemen. Daarom wordt schuimbeton in buitentoepassingen vaak gecombineerd met waterdichte coatings of membranen om de waterbestendigheid te verbeteren. Voor toepassingen zoals funderingen en daken wordt schuimbeton meestal afgedekt met een beschermende laag om te voorkomen dat regenwater het materiaal binnendringt.

Schuimbeton storten wordt bij BetonDirekt niet gedaan als er vorst wordt voorspeld. Het beton moet namelijk uitharden bij een temperatuur tussen de 5 en 30 graden Celsius. Wanneer het beton eenmaal is uitgehard, is vorst geen probleem meer. Dankzij de open celstructuur van schuimbeton en zijn goede isolerende eigenschappen, is schuimbeton relatief bestand tegen vorstschade. Het kan dan goed omgaan met de uitzetting en krimp die gepaard gaan met bevriezen en ontdooien.

Voordelen van beton bij regen 

Hoewel schuimbeton niet volledig waterdicht is, biedt het toch enkele voordelen bij blootstelling aan regen. Zo zorgt het voor een snelle waterafvoer, doordat de open celstructuur meehelpt in het laten wegstromen van het water. Wanneer het betonschuim nat is, behoudt het alsnog een groot deel van zijn isolerende eigenschappen. Het lage gewicht zorgt daarnaast voor een verminderende belasting op constructies, wat vooral gunstig is voor daken en hogere verdiepingen. 

Onderhoud en bescherming

Om de levensduur van schuimbeton te verlengen en de prestaties te optimaliseren, is het belangrijk om het materiaal goed te onderhouden en te beschermen. Bij BetonDirekt geven we je altijd een aantal tips mee:

  • Waterdichte coatings: het aanbrengen van zo’n waterdichte coating op oppervlakken die aan regen zijn blootgesteld kunnen de levensduur van het beton verlengen. 
  • Afwerking: zorg ervoor dat alle naden en verbindingen goed zijn afgedicht om te voorkomen dat water het materiaal binnendringt en de prestaties kan dwarszitten. 
  • Regelmatig onderhoud: inspecteer regelmatig op scheuren of beschadigingen in de beschermende lagen en repareer deze indien nodig

Schuimbeton bestellen bij BetonDirekt: de prijs en levering

Als betonleverancier met locaties in heel Nederland leveren wij zo snel mogelijk uw beton. U kunt uw schuimbeton op twee manieren bestellen: door contact op te nemen via de website, of door rechtstreeks te bellen naar 06-22545085. 

De prijs van schuimbeton is afhankelijk van de hoeveelheid die u nodig heeft. Ook kan de prijs verschillen van de leveranciers door het land, maar deze verschillen zijn nooit heel groot. Wij kunnen u garanderen dat u voor een voordelige prijs uw materialen kunt krijgen, als u ervoor kiest om uw schuimbeton bij BetonDirekt te bestellen. Na uw bestelling nemen wij zelf contact op met een leverancier in uw omgeving, waarna we gezamenlijk de leverdatum en levering kunnen afstemmen. De levering vindt vaak dezelfde week plaats. 

Schuimbeton kopen? Ontdek de vele voordelen

Schuimbeton is een veelzijdig en nuttig bouwmateriaal dat, mits goed beschermd, bestand is tegen regen en vorst. Hoewel het niet volledig waterdicht is, biedt het voldoende voordelen om het een uitstekende keuze te maken voor diverse bouwtoepassingen. Door het te combineren met waterdichte afwerkingen, vorstbestendige bijkomstigheden en regelmatig onderhoud, kan schuimbeton een duurzame en effectieve oplossing zijn voor zowel binnen- als buitentoepassingen. Van isolatie tot de lichtgewicht constructie, schuimbeton is een waardevolle toevoeging aan moderne bouwprojecten.

Specifieke vraag over onze centrales, of meer weten?

Contact ons