Contact

Zekerheid over waneer uw bestelling wordt geleverd?

Bel ons tijdens werkdagen

0582224423

Beton storten in de winter

Het storten en verwerken van betonmortel is een belangrijk onderdeel van een betonwerk. Met Betondirekt kiest u voor een gecertificeerde en dus een prima betonmortel. Maar zonder de juiste verwerking zal het nooit het beton worden dat u in gedachten had. sneeuwvlok2

Beton storten in de winter, hoe zit dat?

Beton storten in de winter vraagt om andere maatregelen dan in het voorjaar of de zomer. We weten allemaal dat water bij vorst bevriest en daardoor uitzet (zelfs een stalen buitenkraan kan knappen als water bevriest). Betonmortel bestaat voor zo’n 15 – 20 % uit water en wordt uiteindelijk, samen met het cement cementsteen.

Veelvoorkomende ‘invloeden van buitenaf’ waartegen het beton bestand moet zijn, zijn vorst/dooiwisselingen en dooizouten. De bestandheid hiertegen kan worden verbeterd door de toevoeging van heel kleine luchtbelletjes (10 – 300 µm). Bij vorst bevriest het water dat in de poriën van beton zit. De toegevoegde luchtbelletjes in het beton zorgen ervoor dat het bevroren water kan uitzetten, zonder dat het product wordt beschadigd.

Om de luchtbelletjes homogeen te verdelen in het mengsel wordt gebruik gemaakt van een luchtbelvormer. Het moge duidelijk zijn dat als er lucht zit op plaatsen waar eigenlijk beton hoort te zitten, de betonsterkte lager is. Per 1% lucht (volume) moet namelijk rekening worden gehouden met een sterkteverlies van circa 5 n/mm2 na 28 dagen. Om de betonsterkte gelijk te houden, is dan meer cement nodig. Of bijvoorbeeld een superplastificeerder. Kortom, mortel op maat maken in de winter is een high-tech operatie en vraagt om een goede communicatie tussen aannemer en betontechnoloog.

Past gestort beton in de winter laten uitharden

Het verharden van beton gaat niet van de ene dag op de andere. Het water blijft dan ook vaak enkele dagen bevriesbaar, wat uitzetting tot gevolg heeft. Het pas gestorte mortel wordt als het ware dan uit elkaar gedrukt en komt nadien niet meer terug; slecht beton is het gevolg. Wat hoort u te doen om dat te voorkomen?

Het is verstandig om het pas gestorte beton af te dekken met isolatiemateriaal; plastic alleen is niet voldoen. (Wij trekken als het koud is ook geen plastic regenjas aan, maar een gevoerde winterjas.) Hiermee voorkomen we tevens dat het water, wat nodig is voor de verharding, niet vroegtijdig verdampt. (Beton moet verharden, niet drogen!!) Kortom, betonmortel storten in de winter is goed te doen, maar voorkom bevriezing.

Zelf aan de slag in de winter met beton

Wilt u zelf aan de slag gaan deze winter met beton storten? Bekijk de volgende Poster voor meer informatie of neem onderstaande tabel goed door voor de juiste temperatuur. Wanneer u de juiste voorzorgsmaatregelen getroffen heeft kunt u aan de slag met beton storten. Voor kwalitatief mortel kunt u bij ons eenvoudig online bestellen binnen 3 stappen.

Direct bestellen? Begin met het invullen van uw postcode
Start direct

 

Heeft u nog vragen over het storten van beton, dan mag u contact met ons opnemen door te bellen 06-22545085. Ook kunt u contact opnemen met de Kwaliteitsdienst Beton en vragen naar Jurjen Talsma via Tel: 06 15 50 00 51 info@kwaliteitsdienstbeton.nl. Zij hebben als geen ander ervaring met het storten van beton in de winter.

 

weerfasen

 

Specifieke vraag over onze centrales, of meer weten?

Contact ons